עריקות מהצבא
עריקות מצהל
עריקות היא עבירה פלילית נפוצה במהלך שירותם הצבאי של חיילים כאשר העריקים עצמם אינם מודעים להשלכות העבירה בהווה ובעתיד. עריק הוא חייל שנעדר משירותו הצבאי ללא רשות תקופה העולה על 21 ימים, פחות מתקופה זו: נפקדות. עם סיום תקופת הנפקדות מתחילה תקופת העריקות. הטיפול בעניינו של העריק עובר מהיחידה בה הוא משרת אל מדור העריקים בשלישות הראשית.
העונש המקסימלי לצידה של עבירת העריקות הינו 15 שנות מאסר (הפסיקה מעידה כי אין מדובר בענישה הנהוגה כיום בבתי הדין הצבאיים). תקופת המאסר נקבעת בהתאם לאורך תקופת העריקות, נסיבותיו האישיות של העריק בעטין ניתן להפחית את העונש, גיליון העבירות הקודמות של החייל וכו'. ברוב המקרים, לתקופת המאסר הנגזרת על העריק נלווה גם עונש מאסר על תנאי, וזאת כאמצעי הרתעה.
תקופת ריצוי העונש בדמות מאסר בכלא צבאי לא תחשב כתקופת שירות (תב"ן – תקופה בלתי נמנית או בסלנג: "דפוק"), ויהיה צורך להשלים את השירות עבור כל יום מאסר בפועל, כמו גם על תקופת ההיעדרות הן את תקופת המאסר והן את תקופת ההיעדרות..
עונש מאסר בפועל העולה על שלושה חודשים טומן בחובו רישום פלילי למשך תקופה בת 17 שנים. עריק שעונשו מופחת משלושה חודשי מאסר ייענש ברישום פלילי מופחת הנמחק אוטומטית לאחר חמש שנים.
נסיבות המקלות על העונש
רשימת הנסיבות המקלות כוללת: קושי כלכלי אשר הוביל את החייל לערוק מהצבא לצורך פרנסה, בעיות רפואיות במשפחה (מחלה, מוות וכו') וחוסר התאמה מוחלט של מבצע העבירה למסגרת הצבאית. במקרים בהם מדובר בעבירה ראשונה ו/או במקרים בהם גיליון העבירות על מבצע העבירה הינו נקי מעבירות משמעת, בית הדין הצבאי נוהג להתחשב בחייל ולהפחית מצורה משמעותית את עונשו.
היוועצות בעורך דין הבקיא בדין הצבאי בענייני עריקות הינה קריטית למניעת נזקים עתידיים, עריקים זכאים לייצוג של עו"ד מרגע מעצרם, עם התייצבותם בכלא הצבאי.
עריקות מהצבא
עריקות מהצבא, כלומר היעדרות ללא רשות משירות צבאי, כולל אי התייצבות במועד הגיוס או אפילו לצו הראשון, נחשבת לעבירה חמורה מאוד. על-פי סעיף 94 בחוק השיפוט הצבאי, העונש המרבי שניתן להטיל על חייל שלא נמצא במקום שבו הוא חייב להימצא הוא 3 שנות מאסר. למעשה, ישנו גם סעיף מחמיר יותר, סעיף 92, ולפיו "חייל שערק מתוך כוונה שלא לחזור לצבא" עלול להישפט גם ל-15 שנות מאסר. החומרה שמייחסות הרשויות לעבירת עקירות מהצבא מחייבת קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה. זהו אחד מתחומי המומחיות של עורך דין ליאור אשר.
איך עורך דין יכול לעזור במקרים של עריקות מהצבא?
* ביטול פקודת מעצר – כך שהעריק או העריקה לא ייעצרו עוד לפני המשפט. בפרט ניתן לבטל פקודת מעצר כשהעריקות היא על רקע מצוקה רפואית, פיזית או נפשית. גם במקרים של עריקות עקב מצוקה כלכלית ו/או משפחתית ניתן לעיתים לבטל את פקודת המעצר.
* הקלה על העונש – לנסיבות שבהן בוצעה עבירה העריקות ישנה השפעה משמעותית מאוד על העונש, אם החייל או החיילת נמצאים אשמים. עורך דין מיומן ובעל ניסיון יודע איך להציג את המצב כך שהענישה תהיה מינימלית. בחלק מהמקרים ניתן למצוא ליקויים בהתנהלות הצבא, ולהוביל לזיכוי.
* פטור משירות – אם העריקות בוצעה על רקע קושי ממשי לשרת בצה"ל, וכשהנסיבות מאפשרות זאת, עורך הדין שמטפל בנושא עריקות מהצבא יכול לסייע גם בקבלת פטור משירות (בין אם בסדיר ובין אם במילואים).
למה חשוב לפנות לעורך דין מוקדם ככל האפשר?
ככל שתקופת עריקות מהצבא מתארכת, כך גדל הסיכון לעונש חמור. בהתאם ממליץ עורך דין ליאור אשר לפעול בהקדם האפשרי לפתרון הבעיה, בין אם דרך הגופים הרלוונטיים בצה"ל ובין אם דרך קבלת פטור משירות, כשבהקשר זה כדאי לזכור שעריקות לכשעצמה לא תוביל לשחרור מצה"ל. פנייה מוקדמת לעורך דין מבטיחה טיפול יעיל ומסור במקרה, מכל הבחינות, ופתרון כולל לבעיה. עו"ד אשר מכיר היטב את המערכת הצה"לית עוד מימיו כחוקר מצ"ח, ובתור עורך דין מומחה לענייני צבא כבר סייע גם למלש"בים, גם לחיילים בסדיר וגם לחיילי מילואים שהואשמו בעריקות.